onsdag den 20. maj 2009

De første ansatte på Hotel la Bocona


Så er det første personale ansat til hotellet. Karen Auxilidora er 22 år og økonomiuddannet fra universitetet. I øjeblikket læser hun engelsk hver lørdag. Det er meget almindeligt, at unge mennesker i Nicaragua ved siden af deres 48 timers arbejdsuge har et fuldtidsstudie. Hun kan se meget længselsfuld ud når man fortæller om s.u. og gratis uddannelse hjemme i Danmark. Hun betaler ca. 30 dollars om måneden for sit studie, hvilket er ca. 33 % af hendes løn. Hun har arbejdet som souschef på et ferielejligheds kompleks. Dette er desværre, som næsten alt andet i denne del af verden, lukket som følge af finanskrisen. Kunderne/lejerne af boligerne var udelukkende amerikanere, der som følge af krisen, har gjort at amerikanerne bliver hjemme. Hun fandt så arbejde på et vaskeri hvor hun, ligesom størstedelen af nicaraguanerne, blev udnyttet. Fik lov til at arbejde 66 timer om ugen, hvilket er 18 timer mere end tilladt. For en mindsteløn på 700 kr. om måneden. Hvorfor melder nicaraguanerne ikke sådanne mennesker til myndighederne. Fordi: man bliver fyret, arbejdsgiveren skal kun betale differencen for den sidste måned og en lille bøde samt endelig p.g.a. den massive fattigdom står der 100 mennesker, der gerne vil arbejde for den løn. Landet har i øvrigt til sammenligning med andre latinamerikanske lande en god beskyttelse af sine arbejdere. Hun nåede i øvrigt at være ansat på vaskeriet i 3 måneder, det siger noget om hendes arbejdsvillighed.. Hun føler i høj grad, at vi har frelst hende fra trældom. 18 timer mindre om ugen, ca. 50 % mere i løn samt et arbejde der er meget relevant for hendes økonomiuddannelse og nuværende engelskstudie. Efter underskolen var hun tvungen til at arbejde og først en del år efter startede hun på overskolen. Hun læste så overskolen om aftenen, mens hun havde fuldtidsarbejde om dagen.
Den anden ansatte hedder Olga og hende har vi faktisk arvet. Det er meget almindeligt at man arver sit personale. Hun har arbejdet i huset under den foregående ejer og da huset blev solgt fulgte hun med. Nicaraguanerne har et meget afslappet forhold til dette. Hun taler ikke et ord engelsk, men er meget klar over konceptet med megen service til gæsterne. Vi er sikre på, at et smil og et "buenos dias" fra Olga, siger mere end 1000 ord på engelsk.
Vi satte skilt op på døren til hotellet med at vi søgte ansatte. På 1 dag havde vi fået mere end 50 ansøgere. P.g.a. den store arbejdsløshed fik vi ansøgere var alle samfundsgrupper incl. jurister, professorer og psykologer. Folk var mildest talt meget interessere og man kunne se desperationen i øjnene. Da mindstelønnen på hoteller er 50% større end hos butiksansatte og embedsmænd i stat og kommune er dette erhverv meget eftertragtet. Der er samtidig gode muligheder for at kunne bruge sin uddannelse og have et udfordrende job.
På trods af finanskrise, økonomisk nedtur og hvad man ellers kan finde på, har vi valgt en anderledes indfaldsvinkel. Vi vil betale vores ansatte godt, betale sygeforsikring for dem og selvfølgelig respekterer de rettigheder de ansatte har. Ikke følge med tiden og være lønpressere og udnytte manglen på arbejdspladser. Vi er sikre på, at det vil give bonus i form af topmotiverede og serviceorienterede medarbejdere, der vil kunne forsørge deres familier og få hjælp fra sygeforsikringen når nogen i familien er syge.

3 kommentarer:

  1. Fantastisk historie. I ender jo som de sande økosocialister med den indstilling...der var nok et par stykker af mine kollegaer der kunne have godt af en tur på det Nigaraquanske arbejdsmarked...måske de så ville sætte lidt større pris på alle de benefits som de har i hverdagen..
    og lige en kommentar til skofabrikken...størrelse 43 som top...det er jo fuldstændigt uholdbart. Jeg havde klart sat næsen op efter to ...tre par sejlersko håndsyet i herrestørrelsen 45 eller 10,5. Hvad sker der med de unge mænd i det land. Alle andre steder er størrelse 45 snart en middelstørrelse for ældre mænd uden hår

    SvarSlet
  2. Dejligt med de første ansatte, jeg er ikke overrasket, men glæder mig over at I står ved de gode holdninger om hvad man byder sine ansatte, jeg er også overbevist om at det vil blive til glæde for alle. Det bliver spændende, for Jer, at få åbnet hotellet og for os andre at følge med i, hvad der kommer til at ske.

    SvarSlet
  3. Tak for de meget pæne kommentarer. Det bliver godt at komme igang. Vi kæmper med at lære personalet, at man godt må sige sin mening uden at man risikerer at blive fyret. Selvfølgelig med måde :-). Hvor man dog til tider værdsætter sit danske ophav. Har først nu fundet ud af hvor forkælede vi er.
    Med hensyn til de håndsyede sko, bliver der arbejdet hårdt på at løse dette kæmpe problem. Der burde være en løsning på dette når I kommer herned i juli. Den gennemsnitlige nicaraguaner er 1,60 m, så en størrelse 45 kommer til at virke på dem, som om de har svømmefødder på.

    SvarSlet