søndag den 8. november 2009
Orkanen Ida
fredag den 9. oktober 2009
Las Flores kaffefarm - Mombacho
Ca. 10 km udenfor Granada på skråningerne af Mombacho vulkanen ligger kaffefarmen Las Flores. Kaffefarmen hedder også El Progreso, da de som en af de første kaffefarme i landet har taget skridtet fuldt og satset på økologi. Jorden på Mombacho vulkanen er speciel god til kaffe og kakao produktion, da den vulkanske jord giver afgrøderne en ekstra kraftig aromatisk smag. For en dansker, som mere eller mindre kun kender til Gevalia, får man sig en overraskelse første gang man smager nicaraguansk kaffe. Denne kaffe smager meget kraftigt og ganske syrligt. Når man først har vænnet sin danske gane fra kønsløs Gevalia kaffe til Nicaragua kaffe, forstår man bedre den ældre generation. De der har oplevet den anden verdenskrig og kaffe rationeringen og som måtte leve med kaffeerstatning uden kaffe og hvordan den første rigtige kop kaffe føltes efter krigen.
Man havde i øvrigt ikke mange andre muligheder end økologi på kaffefarmen Las Flores. Med de nuværende kaffepriser på verdensmarkedet kan afregningsprisen på kaffe ikke dække produktionsomkostningerne. Dette gør at de enkelte kaffebønder ikke har penge til at vedligeholde farme samt maskiner. Derudover er alt hvad der hedder produkt forbedringer udelukket. Den eneste årsag til at kaffefarmen har penge til at omstille produktionen er at ejerkredsen er italienere.
Verdensbanken har ydet donationer og lån til Vietnam, der på få år er blevet verdens næststørste kaffeproducent efter Brasilien. Eftersom kaffeforbruget ikke er steget er det selvfølgelig kun gået en vej med kaffepriserne. Ca. en halvering af prisen på kaffe hvilket gør at de enkelte bønder, der for manges vedkommende er småbønder som vi kender det fra Danmark, er ude af stand til at forsørge sig selv og deres familier. Når man i generationer har dyrket kaffe, er det ikke nemt at omlægge sin produktion af kaffe. Derudover dyrkes kaffe generelt på skråninger, der er svære at bruge til andet. Yderligere er der tit plantet træer som f. eks mango eller bananer for at skåne kaffen mod for meget sol. Så en omlægning til anden afgrøde uden nogen form for penge i baghånden er nærmest umulig.
I Nicaragua høstes kaffen med håndkraft, derved skånes bærerne også mest muligt. Man høster sine marker 3 gange med ca. 8 dages mellemrum. Alt afhængig af modning høstes kaffen mellem oktober og december. Bærret starter grønt og ender rødt. Inde i et bær er der 2 halve kaffebønner. I frisk tilstand smager det ganske glimrende og minder i smager lidt om tranebær. En kaffeplante er flerårig og når sit højdepunkt efter 6 år. I stil med stikkelsbær buske bliver "trætte" grene klippet af.
onsdag den 30. september 2009
Tripadvisor
lørdag den 12. september 2009
Visdommens fakkel
I den af verden hvor vi befinder os i, hylder man hvert år skolernes dygtigste elever. Ved 2 forskellige arrangementer bliver skolernes bedste elever vist frem i gaderne. Ved det ene optog er det en fakkel med visdom, der bliver bragt fra Guatemala i nord til Panama i syd. Det er et stafetløb hvor de bedste elever bringer faklen igennem landene. Der er, som altid, et stort opbud af politi, brandvæsenet, myndighedsrepræsentanter, fotografer, nysgerrige og specielt meget stolte forældre.
I forhold til Danmark hvor man hylder fællesskabet og kunsten i at arbejde sammen, er det på det amerikanske kontinent meget anderledes. I denne del af verden er man meget mere orienteret mod individet og dennes muligheder. I de meget progressive skole er man langsomt begyndt at starte op på ideen med gruppearbejde. Dette er ikke helt uden problemer specielt hvis det er en gruppeorienteret dansker, der skal deltage i et gruppeprojekt. Det ender altid med at danskeren sidder alene og laver projektet færdigt. De andre i grupper har altid noget andet de lige skal ordne.
onsdag den 9. september 2009
Velkommen på forsiden
onsdag den 12. august 2009
Tyrer løs i gaden
I Pamplona i Spanien afspærrer man hvert år en gade for at man kan afholde årets løb med tyrer i gaden. I den afspærrede gade har unge mænd deres manddomsprøve inden tyrene løber ind i byens tyrearena. Imens betragter de ældre og mere kløgtige skuespillet. Her i Granada har man en anden og lidt mere spændende udgave. I en af byens indfaldsveje bliver der sendt tyrer afsted med direktion mod byens torv. Unge mennesker, drenge og pige, løber så foran på tyrens vej mod torvet. Hvis tyren beslutter sig for en anden vej er der cowboyerne, der med lassoer, dirigerer tyrene den rigtige retning. Ikke så få huse har haft besøg af tyre i denne by. Skulle hilse og sige, at inden man får fanget sådan en og slæbt den ud af en butik, restaurant eller hus kan der gå rimelig lang tid. Tyrene vejer mellem 700-800 kg og jeg har ved selvsyn set dem trække heste rundt som var de lavet som Pinochio.
søndag den 9. august 2009
Tidlig i seng
P.g.a. nedslidte vandledninger og pumper sker det regelmæssigt, at vandet i byen lukker nogle timer om ugen. Inden Nicaragua blev bedste venner med Venezuela var der også regelmæssige daglige strømafbrydelse i et par timer p.g.a. mangel på penge til at købe olie for. Med venskabet er der nu mulighed for at købe olie på fordelagtige vilkår og derfor er der næsten ingen problemer med strømmen mere. Man er desværre ikke så langt fremme med solenergi til at producere elektricitet Solenergi anlæg er super dyre hernede. Økonomien burde ellers være der, da solen altid skinner hernede. Der er intet varsel eller anden kommunikation når vandet eller strømmen går, der kunne lette folks hverdag hernede. Hvis du er fattig og derfor bor i byernes yderområder, hvor vandtrykket er lavt døgnet rundt, bliver man nødt til at stå op om natten hvor vandtrykket er størst for at vaske samt fylde potter og spande op med vand. At Forestille sig en hel aften uden strøm og vand for en dansker, ikke muligt.
torsdag den 30. juli 2009
Bannere på gaden
onsdag den 29. juli 2009
Baseball finale
I den syvende og afgørende kamp sikrede Granada sig mesterskabet i baseball. Kampen blev vundet på hjemmebane og det blev Esteli, fra det nordlige Nicaragua, der måtte rejse hjem som taberne. Sejren udløste scener, der bedst kan sammenlignes med de scener der ud spandt sig, da Danmark i 1992 blev Europamestre i fodbold. Hele befolkningen i Granada var samlet på torvet i byen for at hylde heltene. Musik, sang, dans og ikke mindst borgmesters tale gjorde jubel på torvet. I sin glædesrus gav den venlige borgmester byens børn fri dagen efter, så de kunne nyde mandagen fri for skole. Samtidig gjorde han mandagen til helligdag, så alle byens offentlige ansatte fik fri og alle andre fik dobbelt løn, incl. vores ansatte. Ingen tvivl om at han er en rigtig guttermand i manges øjne.
Arrangementet sluttede sent søndag nat og gudhjælpemig om ikke præcist samme arrangement løber af stablen mandag aften. Det havde måske været mere hensigtsmæssigt at lægge sådan et arrangement lidt tidligere på dagen, når nu næsten hele byen alligevel havde fri.
Baseball ligaen i Nicaragua er i øvrig professionel og mange nicaraguanske spillere har spillet eller spiller i Major ligaen i Amerika, hvor baseball er Amerikas sportsgren nr. 1. Baseball blev i øvrigt introduceret i Nicaragua ved en af de talrige besættelser, som Amerika har foretaget af Nicaragua. Det var således amerikanske marinesoldater, der første gang viste nicaraguanerne i begyndelsen af den 19. århundrede, hvordan baseball skal spilles. Nicaragua er i øvrigt et atypisk spansktalende land. Som det eneste spansktalende land, udover Cuba, er baseball nationalsporten, mens interessen for fodbold er lille.
tirsdag den 14. juli 2009
Jeg beklager
søndag den 24. maj 2009
Nicaragua vs. Danmark
onsdag den 20. maj 2009
De første ansatte på Hotel la Bocona
torsdag den 7. maj 2009
Skolemesterskab i dans
onsdag den 29. april 2009
Virksomhedsbesøg
fredag den 24. april 2009
Managua
onsdag den 15. april 2009
Lykkelige omstændigheder
tirsdag den 31. marts 2009
Lago de Nicaragua 2/2
mandag den 16. marts 2009
Lago de Nicaragua 1/2
http://www.youtube.com/watch?v=xWhQyQ8KkpY
Vores hverdag i Nicaragua
fredag den 6. marts 2009
Spansk for nybegyndere
Spansk er fra den romanske sprogstamme ligesom italiensk, fransk og portugisisk. Men specielt de sidstnævnte sprog er dog ikke forståelige for hinanden, kun grammatikken er nær hinanden. Forskellen på spansk i Europa og spansk i f.eks Sydamerika er lille. Man forstå uden problemer hinanden. Fra det fineste højspanske castellano til bondespansk i Mellemamerika. Der lægges dog meget mere i udtalen af ordene, jo finere og rigere man er. Man ruller mere med tungen og ingen endelser bliver slugt. I det område jeg befinder mig i, har man en tendens til at "økonomisere" med endelserne. Buenos Dios bliver til buen di osv.
Der findes 22 tider for et udsagnsord. Der findes bl.a. 2 datider. En for en igangværende handling samt en for afsluttede handlinger. Så på sit i øvrigt mangelfulde spanske skal man så tage stilling til , om handlingen er afsluttet eller igangværende. Problemet med spansktalende over hele verden er, at de generelt kun taler deres eget sprog. D.v.s. intet sprogøre. Så hvis man i en i øvrigt korrekt sætning, uheldigvis lægger trykket forkert på et af ordene har de absolut ingen ide om hvad man prøver at sige. Det kan godt blive nogle lange dage.
På spansk har man noget der hedder cacafonia, hvilket betyder, at man laver om på grammatikken hvis det ikke lyder pænt. F.eks. er spansk delt op i køn, som man blandt andet kender fra tysk. På spansk har man hunkøn og hankøn. Alle ord der ender på a er hunkøn, som f.eks. aqua/vand. Foran et hunkønsord skal der være et personlig kendeord, nemlig la. Det vil så hedde la aqua/vandet, men nu træder cacafonia reglen ind. Man kan ikke have 2 x a efter hinanden, så vupti er aqua lavet til et hankøn, nemlig el aqua. Denne her type ord er der heldigvis ikke så mange hundrede af og de er udenadslære. Aqua skifter så tilfældigvis tilbage til hunkøn i flertal, da det bestemte kendeord i flertal er las aquas.
Man er meget stolt af det spanske sprog, så fremmedord bliver konsekvent lavet om. En sandwich hedder en bocadillo, milkshake er en batido, New York hedder Nuevo York osv. Man kender ordet remoulade hernede. Man bliver bare meget skuffet når man har bestilt ekstra meget remoulade og får serveret rødbeder.
En ene undervisningstime koster ca. 5 dollars i timen. Undervisningsniveauet på sprogskolerne er højt, da arbejdsløsheden i landet er 6o% eller mere. Undertegnede er blevet undervist af en: universitetslærer/professor, en computeringeniør samt 2 universitetsuddannede, ifærd med deres videreuddannelse. Man skifter generelt lærer hveranden uge for at få nyt input.
mandag den 23. februar 2009
Turen går til El Chorcoyo-Ticuantepe
http://picasaweb.google.dk/familiensigvardsen/ReservaElChocoyoYTicuantepe?feat=directlink
tirsdag den 17. februar 2009
Villas Sonja
Husene blev opført på foranledning af Sonja og hendes mand Eigil i samarbejde med Peder Kolind. I Peder Kolinds private skoleprojekt Carita Feliz (se evt. http://www.caritafeliz.org/) i Granada havde man spurgt fattige mennesker om hvad de selv anså, som deres største problem. Det var ikke mangel på penge, tøj, røde bøffer og lignende der optog dem. Men derimod at man som fattig altid boede i nærheden af lossepladser, kloakafløb og sumpede områder, hvor forekomsten af insekter, rotter og slanger er massiv. Deres største ønske var derfor at bo et sted uden disse. Det andet der optog dem var deres børns sikkerhed. Sidst, men ikke mindst, muligheden for et arbejde for at kunne forsørge sig selv og sin familie. Man kan ganske enkelt ikke få et arbejde når man bor i et skur uden el og vand.
Man gik så i gang med at udtænke hvordan man kunne hjælpe. Der blev planlagt at bygge så mange hus, som det var muligt for et givent beløb. I et år regnede man på, hvordan man så billigt som muligt kunne bygge et hus. F. eks er der i stedet for at bruge dyre og ressource krævende leccablokke, brugt det meget billigere sandsten, der bliver udskåret i nærheden af Granada. Der er lavet 3 forskellige størrelser på husene i henholdsvis ca.35m2, 45m2 og 55m2. Størrelserne på husene er lavet, så standard byggematerialer passer. Byggematerialer i standardmål er væsentlige billigere end i specialmål og der er intet materialespild og håndværkerne skal ikke bruge tid på at skære materialer til. Den opmærksomme læser vil selvfølge sige, at byggematerialer er meget billigere i vores del af verden, men desværre. Nicaragua er også en del af den globale verden og råvarer som olie, træ, cement, metaller og osv. koster det samme i grundpris. Der er ingen producent af ovennævnte, der ville sælge sine varer i ulande hvis man kunne få mere for dem i ilande.
Man endte med en pris på 10.200 kr. for et hus alt inkl. I slutningen af 2006 stod de 100 huse færdige og klar til indflytning. Lejerne af husene betaler en månedlig husleje, der ca. svarer til halvdelen af en mindstelønning. Denne lejeindtægt på de 100 huse sikre et lille overskud hver måned, der lægges til side til næste etape. Der er allerede indkøbt jord til at bygge de næste 100 huse.
Der er selvfølgelig regler i sådan en bebyggelse. Man skal betale sin husleje, man må ikke slå sin kone eller børn, man må ikke holde dyr (dyr tiltrækker andre dyr). Et beboerråd håndhæver dette strengt og til tider uretfærdigt. En kvindelig lejer havde 2 mænd boende, skiftevis lige og ulige uge. Fik et ultimatum fra beboerrådet om, at hun skulle vælge, men valgte i stedet at flytte. Det kan være svært at opgive sine privilegier. I øvrigt har alle, der bor i bebyggelsen, arbejde. Dette er et særsyn i et land med massiv underbeskæftigelse.
torsdag den 12. februar 2009
En gåtur i Granada
En gåtur i Granadas gader kan efter min mening være en helt speciel oplevelse. Når man kigger ned af gaden ser den helt almindelig ud, men ser man lidt bedre efter, opdager man at der bag de tillukkede facader, som kun har døre som åbninger mod gaden, gemmer sig de smukkeste små haver. Disse ligger lidt gemt, da det man ser direkte ind i, vil svare til vores stue hjemme i Danmark. Disse ser meget forskellig ud efter hvor rig eller fattig familien er. Der kan være fra ingenting til smukke antikke møbler og kæmpe skulpturer i træ. Oftest er der et større eller mindre antal gyngestole. Disse gyngestole bruger folk til at tage med ud på fortovet om aftenen, hvor familien sidder og sludre med de forbipasserende, det er vældigt hyggeligt. Dette gør det lidt svært at færdes på fortovene, men det vender man sig til. Man skal til gengæld være lidt opmærksom når man vælger at gå i gaderne. Der er nogle meget store huller, som fungerer som afløb for regnvand..disse huller er bare ikke på størrelse med vores afløb fra Danmark og det er få af dem der er rist over. De er en smule farlige om aftenen, da det ikke er alle steder der er så meget gadelys. Vi har sjovt nok aldrig set nogen, der har været faldet ned i disse huller.
De forskellige transportmidler kan også få smilet frem, for selvfølgelig er der masser af biler, i meget forskellig stand. Jeg tror ikke, at alle ville komme gennem syn i Danmark. Foruden dem er der masser af knallerter, små motorcykler og almindelige cykler. Køretøjerne bliver bare ikke brugt helt på samme måde som hjemme. Her er det et køretøj som far og mor transporterer hele familien på. Det er et skønt syn at se mor bag på motorcyklen med to mindre børn mellem hende og far, der fører køretøjet.
Mens man nu går og nyder byen, bliver man vækket af højtaler vogne. De kører rundt og reklamere for alt muligt i gaderne, ofte så højt at lydkvaliteten er så forvrænget at det er umuligt at høre hvad budskabet er. De kan i det hele taget godt lide at ting bliver afspillet høj, de siger selv, at det er for så kan man ikke tænke på så meget andet imedens.
Handlen i gaden er også et kapitel for sig selv. Arbejdsløsheden er desværre meget høj, så alle der kan finde på et eller andet at sælge, gør det. Der er selvfølgelig grønthandlerdamen med sin kæmpekurv, som hun bærer på hovedet. Der er dem der sælger bælter, skjorter og bukser fra store tasker. Drengen med en bakke fyldt med nødder i små poser eller dem der forsøger at sælge cigaretter eller bolcher i enkelt stk.
Der er også de mere turistorienterede, der sælger alle mulige former for krukker og vaser fra deres små rygsække En ny hængekøje er det også muligt at købe på denne måde. Damen med sin lille madvogn må vi ikke glemme. Herfra sælger hun dagens ret, som man får i engangs emballage, et palmeblad. Damen med forfriskninger har slået sig ned lige ved siden af. Her kan man i en plastikpose købe saftevand af ubestemmelig art. Det bliver serveret i en plastikpose.
For at drikke bider man hul i posen, hvis man er rigtig heldig bliver forfriskningen serveret med sugerør.
http://picasaweb.google.dk/familiensigvardsen/EnGaaturIGranada?feat=directlink
fredag den 6. februar 2009
Søndag i Nicaragua
onsdag den 4. februar 2009
Skolestart i Nicaragua
Så blev det min datters første skoledag. Freja starter på første år i overskolen. Underskolen er fra 1-6 klasse og i overskolen går man så i 5 år. Derefter er man klar til universitetet. Man kan uden problemer nå at afslutte overskolen og påbegynde universitetet som 15 årig.
Der er tvungen skoleuniform i Nicaragua, hvilket gør at i hvertfald på skolens område, er alle lige. Ved skoleindskrivningen af Freja havde vi modtaget en liste over hvilke bøger der skulle indkøbes, samt fået udleveret skolemærker til tøjet. Så gik turen over til den lokale boghandler hvor ca. halvdelen af bøgerne, typisk kladdehæfter og lignende, kunne indkøbes sammen med butikkens personlige shopper. Derefter hen til en skrædder, der tog mål af Freja, for at kunne sy hendes skoleuniform. Denne består af: hvid anstændig skjorte med påsyede skolemærker, marineblå knælang nederdel, knæstrømper samt enkle sorte sko. Den sidste halvdel af bøgerne kunne 14 dage senere købes på skolen.
Månedlig skolepenge for Freja er 28 dollars, hvilket svarer til ca. 30% af en månedlønning hernede. Samlet bogindkøb svarende til en hel månedlønning. Skolen er en privat katolsk skole med absolut levende nonner. I baghaven på skolen ligger klostreret. Freja har fået fornøjelsen af søster Victoria, der samtidig er skolens souschef og underviser i religion. Formoder at man i timerne ikke diskuterer for og imod Darwin. Freja er nu ellers meget positivt stemt overfor nonnerne, da disse altid er meget hjertelige og selvfølgelig med til volley i frikvarterne. Jeg har personligt stiftet bekendtskab med søster Victoria. Man kunne ikke finde Freja på klasselisten og da Freja kom hjem, fortalte hun om problematikken. Jeg tog over på skolen og talte med søsteren og ved hjælp af arme, ben og lidt spanske gloser lykkedes det os at lokalisere Freja. Jeg har lovet søster Victoria at lære hende engelsk. Ved ikke helt om jeg tør. De kan være rimelig strenge. Til gengæld lovede hun at lære mig lidt spansk!!!!! Så dårlig spansk taler jeg altså heller ikke.
Alle skolerne hernede starter kl. 7 om morgenen og slutter kl. 13.30. På skoleskemaet er der mere engelsk og religion samt mindre klassens time i forhold til Danmark. Naturfag er man rigtig dygtig til mens engelsk halter meget. Der er 29 elever i Frejas klasse.
Freja overlevede den første skoledag. Var meget træt efter en hel dag kun med spansk. De nye veninder på skolen samt lærerne taler som alle andre spansktalende meget hurtigt. Hendes forældre satser på, at hun er flydende om 3 måneder.
torsdag den 29. januar 2009
Kirkegården i Granada
Lidt uden for Granada findes byens gamle kirkegård. Den blev grundlagt i 1876 og endte sine dage som kirkegård i 1922. Kirkegården blev anlagt i byens rigeste periode og var blandt Mellemamerika største kirkegårde. Familierne til de begravede har lavet fantastiske monumenter over deres afdøde familiemedlemmer. I en mindre målstok er der lavet kopi af f.eks. Notre Dame katedralen. Katedralen er lavet i hvid marmor og i målestok 1:30. Andre efterligninger kunne være af smukke kirker eller katedraler i Mellemamerika eller i Europa. Man laver et fælles gravsted for familien, hvori familie medlemmerne bliver begravet efterhånden som de dør. Jo større gravsted, jo rigere.
9 af landets præsidenter og talrige medlemmer af landets rigeste familier ligger begravet her.
Jeg har lavet et link til billeder fra kirkegården
http://picasaweb.google.dk/familiensigvardsen/CementerioDeGranada?feat=directlink
torsdag den 22. januar 2009
Hvad kan man få for en tier
lørdag den 17. januar 2009
Transport i Nicaragua
torsdag den 15. januar 2009
Fødselsdag i Nicaragua
torsdag den 8. januar 2009
Skoleindskrivning
lørdag den 3. januar 2009
Ankomsten til Nicaragua
Næste dag så byen overraskende pæn ud. Masser af affald fra fyrværkeriet, men intet knust glas som i København. Der er ingen til at feje gaderne p.t. Regeringen har ikke betalt gadefejerne, efter byen ved kommunevalget valgte en liberal kandidat. Det kan man da kalde konsekvens.
Vi var i cirkus Teletubbies, her i Granada. Det var absolut en oplevelse. Billetterne kostede 10 kr. på 1. række. Kunne delvis sammenlignes med et cirkus i Danmark, men med et par væsentlige ændringer. En løve i manegen, kun iført et halsbånd. Freja var sandelig også lidt usikker på dette arrangement. Trygt eller utrygt, vi overlevede. Næste fantastiske indslag var en syngende bøsse. Flirtende med alle mænd på 1. række. Kys, kram samt diskrete fødder plantet i skridtet. Vild jubel i cirkusset. Man har et særdeles afslappet forhold til bøsser og transvisitter i Granada på trods af, at det som alle andre latinamerikanske samfund er et udpræget machosamfund. Praktisk talt alle mandlige frisører i byen er bøsser og de gør absolut intet for at skjule dette.
I morgen søndag flytter vi fra vores hotel ind i en lejlighed indtil videre. Vi skal bor der i 10 dage, hvorefter vi, højst sandsynligt, flytter ind i vores egen lejlighed.